Benvinguda

Benvinguts a l'eina dimàmica del Servei Pedagògic i d'Activitats Culturals del Consorci del Patrimoni de Sitges. Aqui trobareu informació de totes les nostres activitats, propostes, peces del mes, xerrades, conferències, sortides culturals... Un nou espai per apropar el patrimoni dels nostres museus a tothom.

divendres, 24 de desembre del 2010

ACTIVITAT: La Peça del Mes: Maiestas Domini. Obra del Cercle del Mestre de Pedret (Escola del Pirineu de Lleida). Museu Maricel


Maiestas Domini, obra del Cercle del Mestre de Pedret (Escola del Pirineu de Lleida)
Església de Santa Maria de Cap d’Aran (Tredòs, Vall d’Aran), inicis del segle XII
Pintura mural al fresc
285 x 225 cm
Museu Maricel, Sitges (núm. inv. 183)

Introducció
Probablement l’any 1969, el doctor Jesús Pérez-Rosales adquirí, a l’antiquari Josep Bardolet, un fragment de pintura mural romànica que representava la figura de la Maiestas Domini. No fou, però, fins l’any 2000 quan l’historiador Melquíades Calzado identificà l’obra com a procedent de l’església de Santa Maria de Cap d’Aran a Tredós (Vall d’Aran), on s’emplaçaven a la volta presbiterial. D’aquesta manera es confirmaven les sospites que relacionaven aquesta pintura amb la conservada al Metropolitan Museum de Nova York (al seu recinte de The Cloisters), que havia estat donada pel multimil·lionari nord-americà Rockefeller. Aquest altre fragment, que correspon al quart d’esfera de la volta abisdal, com acostumava a decorar-se en el cas de que una església fos dedicada a santa Maria, representa la Maiestas Mariae (la Verge asseguda amb el Nen) envoltada per la màndorla i flanquejada pel rei Melcior i l’arcàngel sant Miquel, a l’esquerra, i els reis Baltasar i Gaspar, i l’arcàngel sant Gabriel.

L’església de Santa Maria de Cap d’Aran
La primera notícia documental que poseïm d’aquesta església aranesa data del primer dimecres del mes de març de 1198, en una escriptura donada pel rei Pere el Catòlic des de la població de Surp, al Pallars Sobirà. A partir d’aquell moment no és extranya la documentació escrita sobre aquest temple.
És tracta d’una església de planta basilical de tres naus, lleugerament irregulars, amb capçalera de tres absis de planta semicircular, sent el central més gran que els laterals. Aquest absis és precedit per un tram presbiterial (en la volta del qual es trobaven les pintures que estudiem ara) i, sota d’aquest una petita cripta, on la tradició aranesa localitza la troballa d’una talla romanica de la Mare de Déu, patrona de Tredós. Les naus eren cobertes per voltes de canó, que no es conserven avui dia, i separades per pilars curciformes i arcs formes que conformen quatre trams. L’exterior, que presenta tot ell un sobreaixecament, era decorat amb bandes i arcuacions llombardes, típiques del romànic de les darreries del segle XI als Pirineus.

Les pintures murals
El conjunt de pintures conservats de l’església es conserva actualment en dos museus. El fragment de la volta absidal el trobem a The Cloisters (Metropolitan Museum of Art de Nova York, i trobem representat la Maeistas Mariae, inscrita dins una màndrola, i flanquejada per l’arcàngel sant Miquel i el rei Melcior, a la dreta, i l’arcàngel sant Gabriel i els reis Baltasar i Gaspar, a l’esquerra. El segon, que correspon al tram presibterial i es conserva al Museu Maricel de Sitges, representa la figura de la Maiestas Domini inscrita, també dins una màndorla.
Aquestes darreres, que són el motiu prinicpal d’aquest estudi, foren donades pel doctor Jesús Pérez-Rosales, juntament a la resta de la seva col·lecció, poc abans del 1970, moment d’inauguració del Museu Maricel.
La tècnica emprada per la seva realització va ser el fresc, probablement mixt, modalitat que permetia els mestres fer retocs a la pintura un cop el fres ja estava sec. L’incovenient era que aquests detalls, es perdien amb facilitat donat que no es podruïa el procés de carbonatació que consolidava els pigments amb el guix fresc. Per aquest motiu i, sens dubte, pel pas del temps, s’an perdut molts detalls de l’obra. Per altra banda, l’obra va patir diverses reparacions i restauracions, com la que suposà el canvi de suport de guix a tela.
Iconogràficament la representació segueix el model inspirat en l’Apocalipsis de sant Joan, establert dins les arts figuratives romàniques. Crist apareix assegut en un tron, amb el Llibre a la seva mà esquerra i la dreta aixecada en sgine de benedicció. També seguint el model establert, apareix envoltat per una màndrola, totalment circular, en representació de l’univers. La gamma cromàtica no és gaire amplia, dominant els blaus, vermells i ocres, tot i que probablement han perdut part del seu esplendor original.
L’obra s’incriu dins el cercle d’influència del concegut com a Mestre de Pedret, actiu la zona pirinenca en el segle XII. Es tracta d’un dels mestres que millor representen la corrent bizantina dins la pintura romànica catalana. Se’l coneix així per què la seva obra cabdal fou la decoració de l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs. Berguedà). L’importància d’aquest artista dins el panorama de la pintura romànica catalana del segle XII s’entén perfectament si en fem un repàs a la llista d’obres que li són atribuïdes, ja siguin de la seva pròpia mà o dels seus deixebles: Frontal de Sant Quirze i Santa Julita de Durro(Barruera. Alta Ribagorça); murals de les esglésies de Santa Maria d’Àneu (Guingueta d’Àneu. Pallars Sobirà), Sant Pere de Burgal (Guingueta d’Àneu. Pallars Sobirà), Sant Pere d’Ager (Ager. Noguera), Sant Serni de Baiasca (Llavorsí. Pallars Sobirà) i, més llunyanament, les pintures murals del mestre de la Seu d’Urgell i del Mestre de Santa Coloma (Andorra).
Aquest grup es caracteritza per que en la seva concepció formal i iconogràfica es poden detectar certs detalla que en remeten a models italians que, a l’hora, ens remeten a obres creades pels artistes bizantins. L’obra de Sant Quirze de Pedret es troba molt per sobre de la resta del grup tot i que la dependència del mestre resta clarament palesa en totes ells.
El bizantinisme al que fem referència no només el trobem en la iconografia i disposició dels personatges sinó també en la manera en que van vestits la majoria d’ells. La Maiestas Domini de Santa Maria de Cap d’Aran no és cap excepció. La figura de Crist vestit amb una túnica grana i un mantell blau. Apareix assegut en un tron ricament decorat, que recorda el treball dels mosaics bizantins. Malauradament l’estat de conservació de la pintura no ens permet establir amb més precisió paral·lels formals donat que s’han perdut prou detalls per poder ser més precisos. L que és evident és que ens trobem davant un artista ‘una qualitat indiscutible, fet que resta palès si analitzem les pintures de la volta absidal, en la que les figures ens remeten directament als mestre que va treballar a Sant Pere de Burgal i Santa Maria d’Àneu. Amb aquestes pintures es tanca un grup d’obres que conformen l’obra del Mestre de Pedret i el seu cercle d’influència.

Francesc-Xavier Mingorance i Ricart

divendres, 17 de desembre del 2010

El Consorci participa al Parc de Nadal





Amb motiu de les festes Nadalenques, un any més el Consorci del Patrimoni de Sitges ha programat una activitat per participar al Parc de Nadal que organitza l'Ajuntament de Sitges. Aquesta activitat va adreçada al públic infantil i juvenil que durant els dies 29, 30 i 31 al matí podran passar una bona estona en el nostre racó.
Per què per Nadal es menja l'escudella, la carn d'olla, capó, canelons, neules i torrons ... tot això us ho explicarem mentre pintem uns estalvis que representen unes rajoles del S.XIX del Claustre del Palau Maricel.
A cada nen que participi al nostre taller li regalarem una entrada per poder comparar la seva obra amb l'original. Us hi esperem!

dilluns, 13 de desembre del 2010

Concerts de Nadal al Palau Maricel


Ara que el mes de desembre ha començat, la celebració de les Festes de Nadal ja està present en els nostres pensaments. Com cada any, el Consorci del Patrimoni de Sitges participa activament en els actes d’aquests dies tan entranyables que conviden a reunir-se amb la família i els amics. Per aquest motiu, s’han organitzat una sèrie de concerts al Saló d’Or del Palau Maricel, amb algunes propostes musicals conegudes pel públic que va assistir a les activitats de la campanya d’estiu i que van tenir una gran acceptació.

Per una banda, Alejandro Pérez Gracia tornarà a oferir un magnífic Concert de guitarra espanyola, un recorregut per les composicions més belles de la música espanyola, com ara Asturias d’Isaac Albéniz, Recuerdos de la Alhambra de Francesc  Tàrrega o La Flauta Mágica, de Fernando Sor, entre d’altres.
Per l’altra, Rigoletto serà el protagonista d’una història d’enganys, amors i venjances que els integrants d’Operaílica representaran a través de la magnífica obra escrita per Giuseppe Verdi.
I com a novetat, els components del grup Retrio han preparat un concert ben especial, Nadales i jazz, on les cançons de Nadal de tota la vida sonaran amb un ritme diferent: Ara ve Nadal; Fum, fum, fum; El noi de la mare o Les dotze van tocant.
Les entrades es poden adquirir per endavant al Museu Romàntic o realitzant una reserva prèvia per telèfon.


CONCERTS DE NADAL. SALÓ D’OR. PALAU MARICEL

16 DE DESEMBRE, 20H
Nadales i jazz, a càrrec de Retrio
Preu: 10,00 euros

18 DE DESEMBRE, 20H
Rigoletto, de Giuseppe Verdi, a càrrec
d'Operaílica
Preu: 15,00 euros

29 DE DESEMBRE, 20H
Concert de guitarra espanyola, a càrrec
d'Alejandro Pérez Gracia
Preu: 10,00 euros

Consorci del Patrimoni de Sitges

INFORMACIÓ I RESERVES:
93.894.03.64 / 93.894.29.69

COMPRA D'ENTRADES:
Museu Romàntic
Sant Gaudenci, 1
08870 Sitges



El Consorci del Patrimoni de Sitges amb la Marató de TV3 dedicada a les persones amb lesions medul·lars i cerebrals adquirides




Des de l’any 1992 Televisió de Catalunya organitza La Marató de TV3, un programa solidari destinat a l’estudi de malalties que ara per ara, no tenen solució. La intenció principal del programa és sensibilitzar a la població per tal de que es dediquin tots els medis i esforços a l’estudi científic d’aquestes malalties per tal de poder arribar en un futur a prevenir-les o, fins i tot, curar-les.
Per assolir a aquests fins, els treballs de recerca i investigació són imprescindibles i aquests han d’anar acompanyats de suport i col·laboracions  a tots els nivells, on les aportacions econòmiques són imprescindibles.

Malalties com la Leucèmia, el Síndrome de Down, l’Alzehimer o el Càncer, han estat tractades en les diverses edicions de La Marató de TV3. Enguany el programa es dedica a les persones amb lesions medul·lars i cerebrals adquirides, una malaltia que afecta al cervell o a la medul·la espinal i que altera radicalment la vida de les persones que les pateixen.

La Marató de TV3, programa en directe de més de 15 hores de duració, realitzat amb caràcter anual el mes de desembre, combina la sensibilització, la divulgació científica i l’entreteniment per tal de poder recaptar el màxim possible de donacions adreçades als treballs de recerca i investigació de les diferents comunitats científiques que tenen el seu àmbit d’actuació en les diferents patologies objecte de les diferents edicions de la Marató. La mitja de les recaptacions aportades gràcies a aquest important projecte solidari en les seves diferents edicions és la de 7 milions d’euros per programa, dada que situa a La Marató de TV3 com la més important de l’Estat Espanyol, al mateix nivell de la resta de maratons solidàries que es celebren a nivell mundial.

El programa compta amb la participació de nombroses persones de tots els àmbits socials, ja siguin relacionats amb la cultura, l’esport, el teatre, la música, el cinema i amb la participació d’entitats i empreses, públiques o privades, vinculades amb la patologia objecte de La Marató. Però, malgrat la participació i col·laboració de personatges singulars i importants de la cultura del país, la col·laboració més estimable és la de les persones voluntàries que, desinteressadament, dediquen el seu temps a tasques diverses com ara atendre les trucades telefòniques de les donacions o les que donen suport a les diferents activitats que s’organitzen a l’entorn de La Marató. Sense cap mena de dubte, el que més singularitza, el tret més destacable de les diferents edicions, és l’elevat grau de resposta de la ciutadania a tots els nivells on hi tenen cabuda des de les aportacions més humils a les contribucions més generoses.

El 19 de desembre, dia en que es celebrarà La Festa de La Marató de TV3, molts municipis d’arreu de Catalunya organitzen actes populars donant suport a aquesta iniciativa  i la vila de Sitges n’és un d’aquests. S’han organitzat diferents activitats com concerts de boleros i cançons catalanes i una batucada al Cap de la Vila.

Enguany el Consorci del Patrimoni de Sitges en col·laboració amb l’empresa SaludCo, vol sumar-se a la iniciativa, amb la voluntat de participar activament en aquesta gran causa a favor de les persones amb lesions medul·lars i cerebrals adquirides. Per aquest motiu, i gràcies a la col·laboració desinteressada del compositor i pianista David G. Dommergue, el Consorci ha pogut organitzar un concert de piano que sens dubte serà una experiència única per a tots els assistents que culminarà amb la degustació d’una copa de cava en el marc incomparable de les Terrasses del Maricel.


El concert anirà a càrrec del compositor i pianista David G. Dommergue que, mitjançant una improvisació artística inèdita i única per aquesta ocasió, s’endinsarà  directament a l’ànima i sentits dels assistents per transmetre emocions profundes properes als sentiments de pau, espiritualitat i consciencia basada en la gratificació de la solidaritat.

El preu de l’entrada serà de 10,00 €, no cal dir, que l’import íntegre dels ingressos recaptats per aquesta activitat es destinarà a La Marató de TV3, com a donatiu, per tal de contribuir a l'avenç de la recerca biomèdica sobre malalties sense guariment conegut. A més,  el Consorci posarà a disposició de totes aquelles persones que estiguin interessades en participar o col·laborar amb aquesta iniciativa, i qui els hi  sigui impossible fer-ho, una Fila 0 per tal que hi facin les seves aportacions.

Sempre hem comptat amb la complicitat i l’entusiasme dels sitgetans en les nostres activitats culturals, ara més que mai, ens agradaria continuar comptant amb el vostre suport i per aquest motiu, i des d’aquest espai us animem a participar!

Consorci del Patrimoni de Sitges

Diumenge 19 de desembre, 12 del migdia
La Marató de TV3
Concert a càrrec del compositor i pianista David G. Dommergue
Saló d’Or, Palau Maricel
Copa de cava a les Terrasses del Palau
Preu: 10,00 €

Fila 0: preu de l’entrada i/o aportacions voluntàries
Informació i reserves
Consorci del Patrimoni de Sitges
Tel. 93 894 03 64

Venda anticipada
Museu Romàntic
c/ Sant Gaudènci, 1
08870 Sitges
Tel. 93 894 29 69