El Consorci del
Fins al 9 de juny encara es pot visitar l’exposició Pere Jou, escultor a la primera planta de l’Edifici Miramar. La mostra presenta un recorregut per la vida i l’obra de l‘artista, fortament vinculat a Sitges. Un bon exemple d’aquesta relació és la quantitat d’obres públiques que es poden trobar tot fent una passejada per la vila, como ara els capitells del conjunt de Maricel o els frisos del Casino Prado Suburense. Però potser una de les obres més emblemàtiques de Pere Jou és La Sirena, tot i que aquesta es va acabar de confeccionar després de la seva mort. Gràcies a una subscripció popular, el 1965 La Sirena es va fondre en bronze a partir un model en guix que l’artista va realitzar cap els anys 50. Des d’aquesta setmana es troba al seu emplaçament històric, les escales del Baluard, després de passar uns anys al Passeig de la Ribera.
I a partir d’aquesta singular figura, el Consorci del Patrimoni de Sitges ha organitzat uns tallers dirigits a nens i nenes de primària per tal de què, ja des de ben petits, comencin a descobrir i aprendre què és una escultura i qui era, en aquest cas, Pere Jou.
El taller està dividit en dues parts: per una banda, una visita a l’exposició Pere Jou, escultor, i per l’altra, un taller pràctic amb fang. D’una forma molt didàctica, les guies del Servei Pedagògic del Consorci del Patrimoni de Sitges introdueixen als nens en el món de Pere Jou amb l’explicació d’alguna anècdota, com ara, que venia figuretes de pessebre a la Fira de Sant Llúcia.
A través dels diferents àmbits, els nens comencen a descobrir amb quins materials es pot fer una escultura, fent servir com a model algunes de les peces de l’exposició com la figura de Simó Pescador, tot explicant-los que està feta de la mateixa pedra de les voreres de Sitges.
Un altre punt que els nens relacionen de seguida són els capitells, donat que aquests representen personatges que ells coneixen, com són els castellers o els integrants de les sardanes. Però una escultura no només pot ser de pedra; se’ls mostra que també la fusta o un material anomenat alabastre també poden servir per fer una figura. O, fins i tot, que allò que sembla una cosa, en realitat no ho és, com pot ser el cas de les peces confeccionades en guix pintat. Mitjançant tot això, els nens creen una mena de curiositat que acaba per convertir-se en coneixement, motiu pel què s’ha creat aquest taller.
Al final de la visita, els nens posen cara i ulls a Pere Jou, amb el seu autoretrat i veuen una fotografia on l’artista està fent una escultura amb les seves pròpies mans, cosa que els crida molt l’atenció. I per tal de què ho puguin comprovar per ells mateixos, passen a la segona part del taller, on amb les seves mans podran ser, per un dia, uns autèntics escultors.
Cada nen disposa d’un tros de fang per modelar una figura, seguint les instruccions de les guies. I com a tot bon escultor necessiten un model per inspirant-se que, en aquest cas, és La Sirena de Pere Jou. Pas a pas, acaben fent una creació pròpia i única, fent servir les seves mans i, com no, la seva imaginació. S’ajuden de petits estris de fusta per fer els detalls; veuen com es poden fer els braços, la cua, el cabell i, al final, el resultat n’és una escultura que ha sortit d’una cosa tan modesta com és el fang.
L’objectiu d’aquest taller és fer arribar el coneixement de l’escultura, el descobriment d’artistes que han estat relacionats amb el lloc on viuen i despertar la curiositat de cóm i per què objectes de la vida quotidiana tenen molta importància per a la seva educació. Fins al moment, 325 escolars de P4, P5, 1er, 2on, 3er, 4rt i 5è de Primària dels centres Esteve Barrachina i Escolapis han realitzat aquest taller, i la previsió fins a la primera setmana del mes de juny és que passin pel taller uns 242 nens més.