El passat dijous 17 de març es va inaugurar al Museu d’Art Nouveau i Art Déco, Casa Lis, de Salamanca l’exposició El Cau Ferrat. Temple de Modernisme Català, amb un total de 77 peces provinents del Museu Cau Ferrat. A l’acte d’inauguració hi van assistir, entre d’altres, el Director del Consorci del Patrimoni de Sitges, Antoni Sella i el comissari de l’exposició, Ignasi Domènech, juntament amb el Director de la Casa Lis, Pedro Pérez.
L’espai on es presenta l’exposició és un palauet modernista construït a finals del segle xix que, després de passar per diferents propietaris, va acabar en mans del consistori de Salamanca. Posteriorment, i gràcies a la donació de Manuel Ramos Andrade de la seva col·lecció d’art reunida durant molts anys de viatges a Europa, es va poder crear aquest museu dedicat a les arts decoratives dels corrents artístics Nouveau i Déco.
La mostra, produïda pel Consorci del Patrimoni de Sitges, inclou peces de vidre, ceràmica, mobiliari, ferro, escultura i pintura, i pretén mostrar l’essència del Modernisme de Rusiñol i la seva passió pel col·leccionisme més enllà del territori català. Obres emblemàtiques com ara La nena de clavellina, de Santiago Rusiñol Les llàgrimes de sant Pere o La Magdalena penitent, d’El Greco entre d’altres, formen part del gran conjunt de pintura que hi participa, juntament amb part de la col·lecció de ferro de Santiago Rusiñol, per tal de presentar la col·lecció de col·leccions del senyor del Cau, tal i com va comentar el comissari de l’exposició.
El discurs de la mostra ha estat treballat durant mesos per part del tècnics del Consorci del Patrimoni de Sitges per tal d’aconseguir l’essència del Cau Ferrat i decidir quines obres havien de participar. La col·lecció de pintura és potser la més nombrosa, però cal mencionar que peces de ferro d’alta importància a nivell internacional, com els canelobres del monestir de Santa Maria de Serrateix o una porta ferrada del segle xiii, també hi formen part. Juntament amb l’exposició, també s’ha produït un catàleg de la mateixa en castellà i català.
Aquesta exposició és un intent d’apropar al públic que la vagi a veure el sentiment i les emocions d’un moviment que va capgirar la forma d’entendre l’art, el Modernisme. Però, sobretot, donar a conèixer un dels llocs més emblemàtics i importants d’aquest moviment com és el Cau Ferrat i l’artífex d’aquesta obra tan meravellosa que va ser Santiago Rusiñol. Picasso, Casas i Utrillo també hi són presents en aquesta petita rèplica del Cau Ferrat, que es podrà veure fins al 5 de juny a Salamanca on, de ben segur, aconseguirà un gran èxit de públic.
El projecte Obres per obres ha permès que gran part de les peces hagin sortit per primera vegada de l’ambient del museu, donat que aquest, juntament amb el Museu Maricel, es troba tancat per obres de rehabilitació i d’adequació a la normativa vigent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada